Borcane
Sticla este unul dintre cele mai practice materiale folosite de om, inca din antichitate. Este un amestec de dioxid de siliciu si silicati ai diferitor metale.
Sticla se prelucreaza la temperaturi de 300-2500 grade Celsius.
Vasele de sticla se utilizau si se utilizeaza pentru pastrarea produselor alimentare.
Exista mai multe tipuri de sticla: sticla obisnuita (sticla de sodiu sau potasiu), sticla de plumb (cristalul), sticla Pyrex, Jena sau Duran(se foloseste mai mult la fabricarea vaselor de laborator) sau sticla colorata.
Printre primele civilizatii care au cunoscut beneficiul acestui material este cea din Egiptul Antic.Insa in acea perioada, sticla inca nu era transparenta, ca in zilele de azi, si se prelucra destul de greu.
Urmatorii care au perfectionat arta arderii sticlei au fost romanii. Ei primii au inventat tehnologii, care au contribuit la dezvoltarea acestui domeniu. Insa oricum, sticla era un lux inca.
Cei mai renumiti mesteri in arta confectionarii sticlei in acea perioada erau in localitatea Murano, care se afla pe o insula, in laguna veneziana. Nimanui nu i se permitea sa transmita secretul arderii sticlei, care o puteau confectiona doar in localitate. Erau santionati foarte dur cei care totusi indrazneau sa incalce aceasta lege.
Urmatorii care au dezvoltat acest proces sunt englezii. Ei primii au inceput sa utilizeze carbunele la arderea sticlei. Insa englezii puneau accent mai mult pe partea practica a sticlei. Spre deosebire de latini.
Germanii sunt cei care au putut obtine aproape maxim de la sticla, prin inventarea cuptorului Siemens, in baza de gaz, la inceputul secolului XIX. Aceasta a permis ridicarea temperaturii de ardere a sticlei, si respectiv cresterea calitatii ei.
A fost de ajuns sa apara si cuptorul cu vana, pentru a se deschide calea industriei moderne a sticlariei, iar sticla sa devina, cu toata nobletea sa, din obiect de lux, obiect practic, de larga intrebuintare.
Borcanele din sticla, intr-o forma sau alta, isi au originea din secolele 16-18, cand s-a observat partea practica acestui material. Pana atunci era doar un lux.
Din secolul XX, borcanele din sticla au inceput sa fie utilizate foarte larg de catre uzinele producatoare de produse alimentare conservate.
Actual borcanele din sticla sunt mai larg raspandite in tarile din fosta URSS, unde conservatiile erau si sunt foarte populare.